Ordbog

Når man lærer genetik for gang, støder man ofte på nye ord, som man ikke forstår.
Her er samlet nogle af de ord, som kan skabe forståelsesproblmer i genetik-læringen.
Mangler der et ord, eller forstår du stadig ikke ordet? Så kontakt HamsterPaletten

A

Agouti / non-Agouti – Agouti er navnet for den vilde form af det første lokus – A. Når en hamster er Agouti, er A-lokus ikke muteret og i sin “vilde” naturlige form.
En non-agouti er a, altså hvor A-lokus er muteret. Man snakker meget om Agouti-tegninger, da det er med til at

Agouti Tegning – agouti-tegninger er områder på de agouti-baserede hamstere. Det er områder på kinderne, som har en lys “halvmåne”, med et mørkere område end normalfarven over sig. Ligeledes er “hætten” også en agoutitegning. Hætten er placeret på baghovedet af hamsteren og er en mørk farve (ift grundfarven)

Albino – En albino er en helt hvid hamster, hvide/farveløse ære og helt røde øjne. Der findes ingen ægte albino guldhamstere – dog kan man med cdcd genet og en pp-gen lave en hamster som ligner en albino. Hos Campbells findes der ægte albinoer – se farveoversigten.

 

B

BB

 

C

CC

 

D

Dominant – Dominant betyder, at den pågældende mutation kun behøver et gen (ud af to mulige) for at vise sig på fænotypen.

Dobbeltfaktor – Se Homozygot – Forkortes DF

 

E

Enkeltfaktor – Se Heterozygot – Forkortes EF.

 

F

Fænotype – Det er et andet ord for “udseende”. Hamsterens fænotype er alt det du kan se på hamsteren : Farve, pelslængde, type og aftegninger.

 

G

Genkode – Genkoden er den række bogstaver, som fortæller hvilke gener hamsteren har for forskellige varianter. Genkoden fortæller ofte mere om hvilke gener hamsteren har, end fænotypen gør.

Genotype – Det er et andet ord for genkoden. Genotypen kan bestemmes ud fra fænotypen, og hvis man kender forældrene til hamsteren.

 

H

Heterozygot – Heterozygot bruges oftest om dominante gener. Det bruges for at forklare, at en hamster har 1 af det gen man ønsker at beskrive tilstanden for. Man bruger også forkortelsen EF, som står for Enkeltfaktor.

Homozygot – Homozygot bruges oftest om dominante gener. Det bruges for at forklare, at en hamster har 2 af det gen man ønsker at beskrive tilstanden for. Man bruger også forkortelsen DF, som står for Dobbelltfaktor.

 

I

II

 

J

JJ

 

K

KK

 

L

Lethal – Dødelig. Nogle gener er dødelige/lethale i homozygot form.

Lokus – Lokus er en klassifikation af generne. Det er bogstaver som er navngivet ud fra hvilket gen, der sidder på det. F.eks. sidder langhårsgenet på L-lokus og cinnamon på P-Lokus (P, da det er opkaldt “pink eyed” i musegenetikken, som har ligget navn til mange lokus’er)
Lokus’erne er navngivet på engelsk, da det oftest er internationale navne der gives.

 

M

Mutation – Mutation er, når et gen går fra sin vilde, naturlige form til en anden form. A mutere f.eks. til a, og ba til Ba. Mutation er altså blot en ændring på genets form.

 

N

NN

 

O

OO

 

P

Punnet Square – Et system som logisk udregner de teoretiske muligheder i en parring. Den opstiller de teoretiske mulige farver og den teoretiske farvefordeling. Den tager dog ikke højde for kønsfordeling, hvor stærke de enkelte farvegener er eller kuldstørrelse. Den er kun teoretisk! Den giver overblik over de muligheder der er af farver, pelstyper, pelsængder og aftegninger.

 

Q

QQ

 

R

Recessiv – recessiv betyder, at den pågældende variant behøver begge basepar muteret på det pågældende gen, for at dette har en fænotypisk effekt.

 

S

SS

 

T

TT

 

U

UU

 

V

VV

 

W

WW

 

X

XX

 

Y

YY

 

Z

ZZ

 

Æ

ÆÆ

 

Ø

ØØ

 

Å

ÅÅ

 

1-2-3-4-….

1
2
3

Skriv et svar