Russian Blue

I slutningen af 2012 begyndte der på en international facebook genetikside for gnavere om en ny farve hos guldhamsteren – Russian Blue.
Det udviklede sig til lidt af et projekt for nogle opdrættere i Rusland og august/september 2013 kom der en lille artikel skrevet om de russiske erfaringer med denne nye farve, som man nu er blevet noget klogere på. Denne artikel blev af Chris Henwood oversat til engelsk og siden af oversat til dansk af Lise Wedel Juul, rettet til af Nikoline Heldbjerg Bork. (artiklen kan læses her nederst på siden i både dansk og engelsk version)

Navn: Russian blue, navngivet ud fra det visuelle udtryk, som de første hamstere havde med denne farve: en blålig farvet hamster, fundet i en russisk dyrehandel i moskva.
Genetik: Russian blue har vist sig, efter flere testparringer, højst sandsynligt at sidde på genet P. Altså det gen vi ellers typisk kender for rødøjet/cinnamon. Det er recessivt nedarvet, men dominerer over p. Altså at det er vigende for P, men “vinder” over p. Der også en hypotese om, at genet er dominant, men kun vises rigtigt på pp-varianter og “kun” giver marmorering på andre (lidt lige som umbrouse vs. creme/ikke-creme).
Farvebeskrivelse: De første to var blålige, som den blue hamster vi kender nu (aa dd), men denne har en “mørk marmorering” hen over hele kroppen, den er nærmest sort tippet. Dens øjne er hverken sorte eller røde – men mørk kirsebærfarvet. Dog bliver øjnene helt sorte efter kort tid.
Kendte varianter: Indtil nu har de i Rusland avlet sig frem til flere “varianter”:
– Russian Blue: den blålige hamster med kirsebærfarvede øjne som helt ung, men de sortner og sort tipning over hele kroppen.
– Russian Cinnamon: En cinnamon lignende, men med dette mørkere sorte tipning, som man ikke normalt ser hos cinnamon. Men øjne og ører som cinnamon.
– Russian blond:  Russian Cinnamon + sølvgrå
– Silver Russian blue: Russian blue + sølvgrå

Artiklen på dansk om historien indtil videre om Russian blue med billeder af de forskellige farver: Russian blue – dansk

Artiklen på engelsk om historien indtil videre om Russian blue med billeder af de forskellige farver: Russian blue hamsters – rewrite

Galleri af billeder Hamsterpaletten har fået lov at bruge

Tilbage til siden for guldhamstere

Skriv et svar