Lethale Gener

Lethale Gener er et afsnit om, de gener som betegnes som “lethal” – dødelige – i dobbeltfaktor. Det er en god idé at vide, hvilke gener man ikke bør parre sammen, så man ikke står med døde og/eller svækkede unger i et kuld.

 

Lethal = dødelig

Her er en kort liste over de forskellige gener som er/kan være lethale i u/muterede variant:

Genkode Dom/Rec VOP Farve
DsDs Dominant Lethal i DF Dom spot
hrhr recessive Hunner producerer ikke mælk Hårløs
SaSa dominant Meget tynd/manglende pels samt ofte små unger.
Risiko for ikke at overleve.
Satin
WhWh dominant Lethal i DF Skimmel/
Hvidbuget

Dom. Spot
Dom. Spot – eller Dominant Spot – er et gen som i enkeltfaktor – Dsds – giver en hvid blis i hovedet og hvide pletter over hele kroppen.
I dobbeltfaktor – DsDs – er dette gen Lethalt. Ungerne dør i fosterstadie eller inden den første leveuge.
Dette gen er en hvidt tegnende aftegning. Af denne grund bør Dom. Spot ikke blandes med f.eks. Hvidbåndet eller skimmel, da man ikke altid kan sikre sig om ungerne så er Dom Spot eller ej. Derved kan uheldige parringer finde sted mellem to Dom spot. Dom spot kan også skjule andre aftegn som hvidbåndet eller det lethale gen skimmel.
Dom Spot er lettest at se på mørke hamstere. (se billeder af Dom Spot i “Farver & Aftegn”)

Skimmel
Skimmel i enkeltfaktor – Whwh – skaber en masse små hvide prikker på bagparten af hamsteren på alle creme varianter og på alle ikke creme varianter bliver de hvidbuget – altså helt hvide under maven.
I dobbeltfaktor – whwh – vil ungerne enten dø i fosterstadie eller laver det der kaldes “Øjenløs Hvid” – en hamster uden tænder og øjne og som er døve. Disse hamstere er i England og USA blevet opdrættet og prøvet at holde i live. De kræver en ekstrem pasning og oftest dør de meget meget hurtigt. Disse hamstere har det ikke godt, hvis man formår at holde dem i live! De er meget stressede og bliver meget forskrækkede ved håndtering! Det er ikke noget man bør forsøge at gøre! Man har i England og USA indstillet avlen af denne døvblinde hamster, da de ikke har det godt!
Skimmel genet bør på ingen måde parres ind på andre aftegninger! Andre aftegninger kan skjule skimmel / hvidbuget og dermed kan man komme til at parre to skimler med hinanden!

Hårløs
Hårløs er ikke et rigtigt lethalt gen, men jeg tager det med alligevel.
Hårløs er en hamster uden nogen pels overhovedet.
Denne hamstere har et højere energibehov end andre hamstere med pels.
Det “farlige” ved dette gen, er at hunnerne ikke producere mælk! Derfor må man ALDRIG avle på en hårløs hun! Hun kan godt føde ungerne, men ungerne vil sulte ihjel, da moren ikke kan producere mælk til de små!

Satin
Satin er heller ikke et rigtig lethalt gen, men i dobbeltfaktor – SaSa – får ungerne stort set ingen pels. Mange unger dør inden den første leveuge!
Det er lykkedes få opdrættere i Danmark at opfostre disse unger og senest er det lykkedes Bluebells opdræt at få en DF Satin unge til at overleve. (Det skal understreges at moren til dette kuld ikke var synlig satin, og det var derfor et “uheld” at denne SaSa unge kom til verden!)
To satin hamstere bør ikke parres af denne grund! Stort set alle SaSa unger vil dø meget hurtigt efter fødslen!
Der vil senere komme en separat artikel om SaSa

Skriv et svar